19 AugHittat ny forskning på nätet

Jag hittade genom hjärmfonden en länk till ett forskningsprojekt som gjorts på Karolinska Institutet. Projektet heter DU-projektet.  Målet med projektet var att undersöka de kroppsliga förändringar som sjukdomen leder till. Det var en hel del intressant läsning både positiv och negativ. Här nedan är ett utdrag av resultatet från projektet:

Resultat

Projektets arbete med kriterier för diagnoser av utmattningssyndrom har resulterat i att Socialstyrelsen godkände diagnosen 2004. Projektet har tagit fram psykoterapeutiska behandlingsmetoder både på kognitiv och psykodynamisk grund samt manualer för gruppterapier. Stressreducerande modeller som mindfulness (en meditativ form av terapi) och kroppskännedom har utvecklats och används bland annat på Danderyds sjukhus.

Denna fortsatta studie visar att stresshormonsystemet var påverkat upp till sju år efter insjuknandet, oavsett om personen tillfrisknat eller ej, att tillväxtfaktorer i blodet var kraftigt förhöjda hos dem som insjuknat samt att risken för cancer och hjärtkärlsjukdom ökade betydligt.

Jag lägger till länken till projektet i min länklista.

En intressant sak är att man kunnat konstatera att stresshormonsystemet är påverkat upp till sju år efter insjuknandet även om man anser sig frisk och och lever ett normalt liv igen. Då är det ju inte konstigt att jag fortfarande efter 2,5 år efter insjuknandet har en massa symtom kvar.

Jag har inte hunnit läsa igenom hela rapporten ännu men jag kommer säkert att återkomma till den här på bloggen efter att jag läst igenom hela rapporten.

 

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu