05 AprMultitasking

Vi är designade att göra en sak i taget!
Precis så sa en hjärnforskare alldeles nyss på tv. Multitasking, som de flesta av oss håller på med nu för tiden kan leda till utbrändhet. Det har ju min lilla studie av mig själv också kommit fram till :) . Före min utbrändhet tycket jag att det var en merit att kunna göra många saker samtidigt men det funkade ju tyvärr bara ett tag, visserligen ganska länge. Men man lär sig av sina erfarenheter. det har ju jag fått göra. Men det är jättebra att problemet nu tas upp i medier. Det kanske kan få upp ögonen på några människor.  Att det kanske inte är så hälsosamt att både sitta med facebook samtidigt som man ser på tv och kanske pratar med någon. Eller att man på jobbet håller på med flera saker samtidigt.Det kanske kan förhindra att några människor går in i väggen och blir utbrända. Hjärnan mår bäst av att göra en sak i taget.

Jag är ett levande bevis på att det är verkligen så. Jag är mycket piggare  efter en dag på jobbet när jag arbetat med en sak i taget. gjort klart den, bockat av på min ”att göra”-lista och börjat sedan med nästa arbetsuppgift. Sedan är det inte alltid så lätt att jobba så med telefoner som ringer och möten man ska delta på. Men man får försöka att vara närvarande i samtalen och möten och inte tänka på vad man gjort före mötet eller ska göra efter mötet utan ägna sig åt just det ämnet man pratar om just då. Jag tror inte bara din hälsa tjänar på detta utan du gör garanterat ett mycket bättre jobb.
Man kanske inte heller behöver plocka upp sin telefon och kolla Facebook eller Aftonbladet så fort man får en minut ledigt på bussen eller toan eller vid fikabordet på jobbet. Passa på att låta din hjärna vila i stället en stund. Om det så bara är för ett par minuter.
Tyvärr är det nog något man måste jobba på. Vi har bara de senaste åren blivit vana av att alltid vara nåbara, alltid veta det senaste om vad som händer både i världen och hos vänner och bekanta genom alla sociala medier.
Jag gillar både facebook och instagram och möjligheten att ha koll på vad som händer i världen och jag vet hur lätt det är att plocka upp sin telefon och ”kolla läget”.  Men jag vet hur viktig vilan för huvudet är för mig så jag måste välja att inte kolla telefonen på bussen utan blunda i stället. Jag kollar heller aldrig Facebook på arbetstid. Men det handlar också om att jag tycker att det tillhör fritiden, ingenting man gör på arbetstid.

Men jag erkänner, jag har en last som säkert inte är bra för min hjärna. Jag sitter ofta med datorn eller Ipad:en bredvid mig i soffan på kvällarna när jag ser på tv. Så fort det blir reklam så kollar jag facebook eller Aftonbladet eller någon blogg jag följer. Till och med nu när jag sitter och bloggar så har jag Nyhetsmorgon på i bakgrunden. Hmm, måste nog skärpa till mig. Speciellt, just nu när jag är lite tröttare i hjärnan.

Men nu ska jag sluta ”multitaska” och stänga av tvn och fixa lite i köket. Och jag ska inte lyssna på musik samtidigt utan vila huvudet så att jag är pigg i eftermiddag när jag ska äta påskmat hos min mamma.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu