22 MayIntrovert vs extrovert

Jaha, jag är nog en introvert person. I alla fall till stor del. I månadens Tara, som kom igår, fanns det en mycket intressant artikel om att vara introvert. Självklart gjorde jag den lilla personlighetstesten och mycket stämde faktiskt på mig :) . Typiska personlighetsdrag för en introvert person är enligt Tara:

  • att man föredrar att umgås med några få personer och kunna föra viktiga samtal
  • hämtar energi i ensamhet (tyvärr något jag måste göra)
  • svår att avläsa för andra. Lugn yta som ofta döljer en frenetisk inre aktivitet (herregud, vad mycket aktivitet det är i min hjärna ibland)
  • pratar bara när hon/han tycker sig ha något viktigt att säga (kanske inte alltid stämmer på mig :) )
  • stresskänslig

Det som är mest intressant i hela artikeln är beskrivningen av den fysiska skillnaden mellan en introvert person och en extrovert person. En introvert person har större aktivitet i hjärnans framlober som är centrum för analys och planering. En extrovert person har en hjärna som är bättre på att ta in sinnesintryck och känslor. Att min hjärnas aktivitet är stor i framloben känner jag tydligt. Jag har ofta en spänd panna och känner ibland hur det pulserar i den. Det här med att ta in sinnesintryck är ju ett av mina stora problem. Jag klarar ju inte för mycket intryck.

Artikeln säger också följande:

Utbränd och sönderskavd blir den introverta som hela tiden går in i en extrovert roll och aldrig tillåter sig själv att ladda batterierna i stillhet.

Det är ju klockrent! Det var ju precis så det var. Jag gillade ju, och gör fortfarande,  att vara extrovert ibland och vilade aldrig i stillhet.

Tänk så mycket bra saker man kan läsa i en vanlig tidning!

 

 

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu