22 JanSiffrorna visar på ökat antal sjukskrivna.

De senaste dagarna har jag både läst i tidningen och hört på tv-nyheterna att sjukskrivningarna ökar igen. Och att de flesta ökningarna gäller sjukskrivningar för psykisk ohälsa. Och det är dit vi räknas vi som är och har varit utbrända även om jag inte riktigt känner igen mig i detta. Men då det är hjärnan som är uttröttad så räknas det som psykisk sjukdom.

I vilket fall som helst så är det fruktansvärt att denna sjukdom ökar igen. Vad gör samhället för att förhindra detta? Vad gör arbetsplatserna för att förhindra detta? Det står någon artikel då och då i kvällstidningarna, oftast att någon kändis har varit eller blivit utbränd. Det forskas lite om stress men det är inte mycket som når ut till allmänheten. Och arbetsplatserna, vad gör dom? Jag vet faktiskt inte. På mitt jobb är det flera år sedan vi hade någon information om stress. Jag tror inte heller att vi har någon handlingsplan för att förebygga att det händer. Och jag gissar att det är så det ser ut på de flesta arbetsplatser. Man jobbar inte förebyggande med detta. Det finns säkert undantag men i allmänhet tror jag inte att man arbetar förebyggande. Antagligen för att det varken finns tid eller pengar till detta. Men om man skulle förhindra en endaste person att bli långtidssjukskriven på grund av stress så tror jag att man tjänat ihop de timmar man jobbat förebyggande med detta.

Nu låter det som om det bara är på grund av arbetet som man blir utbränd. Det kan det säkert vara men jag tror att i många fall, som i mitt fall, så är det hela livssituationen som gör att man blir utbränd. Man ångar på som den värsta ångvälten och inte känner efter förrän det är för sent.

Åter till frågan, vad gör samhället i stort för att förebygga utmattningssyndrom? Inte så mycket känns det som. Klimatet i samhället blir tuffare och hårdare i stället. Vi som läser hälsotidningar och hälsoböcker kan hitta mycket matnyttigt i form av idéer tekniker som man kan använda sig av som hjälp att hantera stress och olika livssituationer. Och det är dessa tidningar och böcker som hjälpt mig med att hantera stress.

Mitt råd är att: ta själv ansvar för din egen hälsa. Stanna upp då och då gör en liten check över hur du mår och hur livssituationen är just nu. Läs hälsotidningar och böcker för att få råd och tips på olika tekniker du kan använda dig av både för avslappning och för att hantera stress. Du kan också få tips genom tidningar och böcker hur du kan hantera olika situationer på jobbet. Läs bloggar av människor som har varit eller är utbrända. Där finns det en hel del erfarenhet att hämta.

stressed1_1208444413_541089

 

 

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu